lördag, januari 06, 2007

Socratez 11 december 2006

Stackars Socratez. Ett helt år har restaurangen fått lida oförtjänt för att Mymlan förväxlade två restauranger under en omvälvande tid i livet. Förväxlingen berodde på att båda ligger vid liknande torg i Närke, båda har en likadan uteservering, båda är grekiska och på ingen av restaurangerna har man hört talas om Retsina. Nu ska Soctratez få en alldeles egen recension.
Servitrisen är så snäll, så snäll. Inga bläckfiskar här.
Inredningen är som den brukar vara på grekiska restauranger i landsorten: grottliknande väggar, låtsasblommor, tavernakänsla utan lysrör. Istället för stalaktiter i taket hänger järnridåer ner. Mycket intressant.
Vi beställer sofrito med varma grönsaker respektive souvlaki.
Decemberstormen rister i den lutande adventsgranen på torget. Kanske faller den medan vi sitter här. Vi är de enda gästerna och får försöka roa oss bäst vi kan.
En viss ambition kan anas i uppläggningen av maten på tallrikarna, sen tar ambitionen slut.
De varma grönsakerna visar sig bestå av en grillad, ljummen tomat, kalla broccolibuketter samt absolut okokta morots- och vitkålsstrimlor. Köttet är välkryddat men fett. Fyra olika såser istället för den på menyn angivna vitlökssåsen. Bearnaise.....
Souvlakin är som vanligt fläskfilé istället för lamm som i Grekland. Vad trött man blir. Oliverna i den grekiska salladen är gröna, spanska, piementosfyllda. Det råder inte nån brist på grekiska oliver i Sverige direkt, men hit har de inte letat sig.
Espresson är god.

Socratez, Köpmangatan 14, Kumla

mat& dryck: **
service: **
miljö:*

Kommentar: I fönstret står en rödlysande plaststaty föreställande Sokrates i fusksnö som en annan tomte. Det är behållningen av besöket. Om ni råkat stranda i Kumla, åk för tusan hakar vidare till Trilobiten i Hällabrottet istället. Supernice.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju grillspetten man ska beställa när man är på Socratez, dom är helt underbart goda ; D

Karin Cassel sa...

Aha, vi får väl pröva dem då nästa gång då, men jag tycker det ska vara lammkött i souvlaki, inte fläsk, som det är på de allra flesta svenska grekiska restauranger.