lördag, november 24, 2007

Steakhouse Bryggeriet 21 november 2007

Första kvällen i Ystad. Kroppen fortsätter i x2000-gunget. Vi har åkt bil, buss, tåg, tåg, tåg och tåg för att komma hit. Vi är möra. Tio steg från hotellet ligger Bryggeriet och de har tjeckisk pilsner. Saken är avgjord.
Redan innan vi hunnit sätta oss vill servitören veta vad vi ska dricka. Hetsigt värre tycker vi, men efter några dagar förstår vi att det är så det funkar i Ystad.
Vi vill inte riktigt ha exakt det som står på menyn, men inga önskemål är några problem.
Vi ser oss runt i den häftiga lokalen: ett gammalt bryggeri i ett korsvirkeshus med vacker innergård. Här måste vara nästan för mysigt om somrarna.
En gigantisk ölbehållare i blankpolerad koppar är vår närmaste granne. Vid långborden sitter glada människor i medelåldern. Lokalen är rätt upplyst - kanske för att vi gamlingar ska se nåt. Ölhallskänslan är påtaglig men bra mycket mysigare än i München till exempel.
Knize är en tjeckisk sort PellePlopp inte testat förut. Den är angenäm, lite bitter men ganska snäll, liksom färskölet från Ystad som blir nästa glas.
Vi får väldigt snabbt in våra ryggbiffar, med precis den stekningsgrad som PellePlopp önskat - Mymlan hann inte med där - men det var helt ok, inte alldeles genomstekt i alla fall. Mymlan har bett om mycket sallad och tomatconcassé istället för pommes frites och bearnaisesås och concassén är kryddig och god.
PellePlopp är lycklig. Till efterrätt tar han glass med rykande varm hjortronsylt. Hit vill han gå varje kväll. Mymlan inser att stället är en dröm för varje riktig karl, men kan själv tänka sig lite mer variation i kosten.
Kaffet kommer på 30 sekunder och är gott.

Steakhouse Bryggeriet, Långgatan 20 Ystad
mat & dryck: ***
service: ***
miljö: ***
Kommentar: Vi har blivit lite kära i Ystad, och bodde vi här skulle vi nog gärna slinka in på Bryggeriet titt som tätt, lättsamt och trevligt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tak for en interessant blog