lördag, november 04, 2006

Fräcka Halvpannan 3 september 2005

Man älskar varann. Man älskar mat, vin och sina medmänniskor. Och oj vad man gillar att bli positivt överraskad av service utöver den förväntade, över chosefrihet och nya smakupplevelser.

Vi har varit ihop i drygt ett år. Stockholmaren PellePlopp vill gärna visa norduppländskan Mymlan en trevlig uteservering vid vattnet. Vi klättrar över betong och grus, forcerar byggrindar och tar oss över hela Danviksklippan. Besvikelse väntar oss. Köket är stängt för säsongen, ingen musik, bara några blaserade tjugoåringar som slött glor på oss bakom sina ölglas. PellePlopp sveper raskt en stor Staropramen för att hantera nederlaget.

Vi börjar traska. Sterila huskroppar reser sig snart kring oss och hopplösheten känns nära. Just som han s'ger att vi måste gå långt nu för att hitta en anständig restaurang når oss en förförande doft av vitlök, timjan, rosmarin...Vi tvärstannar och upptäcker Fräcka Halvpannan.

Borden är små. Inredningen snygg, stilren men inte asketisk. Vi slår oss lite tvekande ner vid fönstret. Servisen är snabbt och vänligt på plats. Vi käner omedelbart att vi hamnat rätt.

Med sina knappa 100 att få plats med och de muskulösa underarmarna som vill vila någonstans, bär det sig inte bättre än att PellePlopp vispar ner sin gaffel på golvet. Innan han hunnit böja sig ner för att hämta upp det rostfria besticket från den prydliga och rena klinkern står servitrisen leende vid vårt bord med en ny gaffel. Så föds gaffeltricket, som sedermera har blivit ett mått vi då och då testar retaurangernas servicenivå på - oftast oavsiktiligt ska sägas - några snobbiga felsökare är vi inte!

Länge behöver vi inte vänta på den ypperliga maten. PellePlopp har valt hjortfilé och Mymlan lammdito. Vi har olika preferenser vad gäller genomstekthet. PellePlopp gillar brunt kött med antydan till rosa, Mymlan rosa med aningen rött. Det hade vi berättat och det är vad vi får. Samtidigt. Med utsökta tillbehör i form av fräscha al dentegrönsaker, fantasirik och välsmakande potatis och ljuvliga såser. Vinet som rekommenderades passar fint till båda rätterna. Efter en dubbel espresso drar vi upprymda vidare sen vi tackat den extremt duktiga servisen. Hit vill vi gå tebaks!

Fräcka Halvpannan Kök & Bar, Bondegatan 57, Stockholm

Mat och dryck: ****
Service *****
Miljö ***

Kommentar: Borden är lite för små för välväxta personer.

Inga kommentarer: