lördag, november 04, 2006

Sonjas Grek 24 januari 2006

Här har vi varit förut. Ett säkert kort. Sonjas är en grekisk restaurang som inte försöker låtsas ligga i Kykladerna. Snygg och stilren inredning, uppmärksam och trevlig service. Proffsigt. Stockholmskt. (Det pågår en tävling mellan huvudstaden och landsorten. Stockholmaren, barnafödd på bystan, söker överbevisa lantlollan, tillika stadsfödda Mymlan, att Uppsalas södra förort överträffar allt.)
Vi börjar med ouzo. Mymlan, som varit åtta gånger i Grekland i sin avlägsna ungdom, behöver bara ta en smutt för att bli glatt nostalgisk.
PellePlopp, för dagen vid kassa, beställer in en Retsina, souvlaki med bondsallad samt skaldjurspett till Mymlan.
Restinan är av en finare sort, vilket är bortkastat på oss som vill ha kådosande terpentin med sting. En liten besvikelse - som vanligt.
Skaldjurspettet är underbart i konstistensen, men alltför försiktigt kryddat. Några kommentarer om souvlakin gives icke; PellePlopp är hungrig och innan han hunnit reflektera är maten slut.
Nu vill han ha efterrätt, men eftersom han sedan en tid söker undvika mjölkprodukter har det blivit svårare. Här finns inget mjölkfritt. Det blir en dubbel espresso, som han t o m lyckas få kaffevägraren Mymlan att smaka en tesked av.
Med snusen fast förankrad under läppen greppar PellePlopp Mymlan runt livet och drar med sig henne ut i stockholmsnatten. Vilket decennium som helst flyttar vi ihop!


Sonjas Grek, Bondegatan 54, Stockholm

Mat och dryck: ***
Service: ****
Miljö: ****


Kommentar: Risken med att driva en krog med utländsk mat i Sverige verkar vara att man söker anpassa den till den svenska smaken. Resultatet kan lätt bli utslätning. Sonjas Grek är ingen bondrestaurang. Smakerna kanske återfinns i lite elegantare etablissemang i Grekland, men inte skulle man bjuda på fabriksbakat bröd där?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vi var två familjer (4vuxna 3barn 9
och 11 år)som var där igår 6/10.

Dessutom hade vi en gäst från USA som vi ville visa lite av Stockholm för.

Fördrinken dröjde.
Vi tog in olika förätter och dessa var helt ok.
när varmrätten kom hann vi med nöd och näppe ställa undan bröd assietten innan servitören (som för övrigt hade blicken ut i lokalen) lade ned tallriken.

Sedan kom det som jag aldrig varit med om...

Vi sitter och tittar i menyn på vad vi ska ta efter maten.
Då kommer en servitris och säger.
Det här är lite pinsamt, men ni måste gå.
!!!!!
Vad, du måste skämta?
Nej, Vi har en andra sittning nu, och du kanske vill säga något.
Hon vänder sig mot mig och jag säger att det jag vill säga ,
säger jag till de jag känner.

Jag förstår att utbudet av restaurnger är stort och att man planerar,
hon kunde erbjudit oss något alternativ, lite trevlit,
att vi kunde byta plats el dyl.
Vi tycker att detta var väldigt otrevligt och oprofssigt bemötande ,
så vi kommer inte att att gå dit igen.

Karin Cassel sa...

LITE pinsamt. Jeesus. Nä, dit behöver man inte gå igen. OM det nu var då, att det inte gick att ordna andra platser, inte ens om man lånade in extrastolar från grannrestaurangen, vore väl det minsta att man bjudit på notan tillsammans med tusen ursäkter: för det är väl inte så, att man chansar och tar in fler gäster än det går, bara för att maximera dagskassan?

Anonym sa...

Seervitören Säger:
Efter att ha bestämt med din man tidigare på dagen "den krullhåriga" att vi är fullbokade och han kan tänkas sitta mellan 18.00 och 20.30 eftersom vi har fullbokat 20.30, så tycker jag att du är pinsamm som inte ens frågar din man om detta stämmer. och fortsätter att tjafsa med personalen OCH DESSUTOM SÅ GÖR VI ER EN TJÄNST, EFTERSOM VI ÄR FULLBOKADE, OCH GER ER PLATSER I 2 TIMMAR OCH 30 MINUTER. fÖR ATT HAN GLÖMT ATT RESERVERA BORD SOM HAN SA TILL MIG TIDIGARE PÅ DAGEN.
VÄX UPP OCH LÅT INTE ER GÄST BETALA NÄSTA GÅNG OM NI VILL BJUDA PÅ MIDDAG.

Karin Cassel sa...

Hoppsan, hoppsan, där ser man! Varje mynt har två sidor och läsarna får själv bedöma vilken sida som tilltalar mest. (Men var snälla och använd inte versaler om ni vill kommentera varandra på min blogg - det blir så skrikigt.) ;-)

Poppen sa...

Jag anser att lunchen är fantastiskt bra. Söndagarna sjunker märkligt nog kvaliteten.
Men luncherna är Södermalms bästa per krona räknat. Bara Gondolen är något bättre men då till det dubla priset. Fredags lunchen är något man ser fram rmot varje vecka. maten är ju fantastiskt bra. Man får också kakor till kaffet.

Karin Cassel sa...

Fredagslunch - ska läggas på minnet!
När kvaliteten sjunker en viss veckodag, särskilt söndag, behöver det inte bero på kocken, även om det väl är det första som faller en in: hon måste vara bakis eller han ligger hemma efter en lång arbetsvecka och har en sämre ersättare.
Det kan också bero på antalet gäster och väldigt mycket på serveringspersonalen hur maten smakar. Häromdagen var vi på vårt favoritlunchhak: Kisa värdshus. men den trallande servitrisen var inte där och maten tycktes blekare än vanligt...