lördag, november 04, 2006

Nåt grekiskt på A som har kånkat och det kan man förstå 10 april 2006

Regntunga skyar. MC:n kör upp alldeles intill restaurangens uteservering vid torget. Mymlan orkar knappt häva sig av Kawasakin. Ont i rumpan, ont i ryggen och som vanligt nära svältdöden.

När vi frågar efter Retsina ser servitrisen oförstående ut. Trots sitt medelhavsutseende har hon aldrig hört talas om något vin av den sorten. Hon kanske inte är grekinna, vad vet vi.


Vi kastar det grekiska överbord; här orkar vi inte filosofera över bristande hellinism, utan beställer in oxfilé och rödtjut. En superkur som alltid fungerar på Mymlan. PellePlopp får nåt svagare att dricka. Servitrisen är förekommande och frågar hur vi vill ha köttet.
- Rosarött, ler Mymlan förhoppningsfullt.
- Genomstekt, kommer det prompt från PellePlopp.

Det här är den dyraste rätten och efter ett ganska långt tag kommer den leende servitrisen med härliga tallrikar; mastodontklyftpotatisar med skalet på, mustig sås och fantasifulla grönsaker. Mums!

Men. Mymlans köttbit är torr. Hon brukar inte vara den som gnäller. På det sättet alldeles typisk svensk, men den här gången var det annorlunda; servitrisen hade ju frågat, och varit så vänlig.

Metamorphosis (se föregående inlägg) hade varit mer ett passande krognamn denna dag. Den vackra servitrisens leende mun förvrids i en grimas värdig Disneys Ursula i Lilla sjöjungfrun. Utan ett ord rycker Ursula åt sig tallriken, knycker på nacken (jojomänsan) och stegar ut i köket. Långt om länge är hon tillbaks med en ny tallrik som hon dunkar ner i bordet och hoppas ska smaka.

Lite kuvad, men beslutsam och stärkt av det kryddiga vinet bestämmer sig Mymlan för att njuta ändå. PellePlopp har ätit upp sedan länge och det känns ju lite trist, men den här gången är köttet perfekt liksom återigen tillbehören.

Den dubbla espresson var synnerligen enkel, men god, tyckte PellePlopp.


AdriatikAkropolis eller nåt sånt vid ett torg i Örebro

Mat och dryck: ****
Service: (*)
Miljö: ***


Kommentar: Varning för svärdfisken! (Nej, inte Ursula, det är en bläckfisk, det.)

Inga kommentarer: