lördag, november 04, 2006

Tzatziki 14 januari 2006

PellePlopp känner sig som överkokt spaghetti till kropp och själ. Summan av lasterna är konstant som bekant och det har sina sidor att delsleva med någon som har så många laster som PellePlopp.

Nu är det akut koffeinbehov och eftersom vi är i Uppsala och är på väg söderut genom stadens slask och glopp siktar vi på Güntherska, men som så ofta förr känner vi en doft vi inte kan gå förbi. Vi växlar raskt om från kaffesug till hunger och Mymlan drar PellePlopp ner för en mystisk källartrapp. En grekisk resaturang med ett av stadens bästa lägen vid ån - åtminstone på sommaren.

Passagen in till resaturangen är trång. Man får vänta i valven på kyparen att placera en, gäster på väg ut, serveringspersonal som tränger sig förbi med disk och mat och gäster på väg till eller från toan. Hmm, funderar Mymlan som alltid: Hur tar man sig ut vid ett nödläge? Då lär det bli stockning.

Det är nästintill fullsatt; det är det ofta. Detta är ett trivsamt och oprententiöst ställe. Det är inte direkt finess som utmärker uppläggningen av maten. Tallrikarna är överlastade, liksom inredningen - men det är säkert inte det lättaste att återskapa tavernakänsla i en nordisk medeltidskällare. För övrigt har vi sett mycket få, om något, lyckat resultat i den vägen, men vi ger inte upp! Tipsa gärna och vi åker dit!

PellePlopp mumsar på horiatiki - grekisk bondsallad -samt friterade bläckfiskringar. - Ovanligt bra grekiskt kök, är hans omdöme. Mymlan kör en mezetallrik med dolmades, flera olika röror och prover på det mesta av det som finns på menyn i miniformat.
-Mumsgott, kryddigt, härligt. Varför är svensk mat så trist? utbrister hon.
-Det är den inte alls, det! protesterar PellePlopp som har en faiblesse för husmanskost.
Och så är den eviga debatten igång, den som slutar med att PellePlopp lovordar det grönsaksbefriade centraleuropeiska köket, betygar nyttan av fläskflott och slutligen försjunker i paltkoma.


Tzatziki, Fyristorg 4, Uppsala

Mat och dryck: ***
Service: ***
Miljö: ***


Kommentar: Borden står väldigt nära varandra och det är svårt att föra några intima samtal, vilket våra bordsgrannar inte brydde sig om. Hjälp, vilka interiörer man oombedd kan få ta del av! Idag är vi nyktra och därför diskreta, var glada för det, Britt-Marie och Lasse! Är det förresten varandra ni är gifta med?

Inga kommentarer: